От 1 юни украинските бежанци трябва да напуснат хотелите и да бъдат настанени в буферни зони в Сарафово и Елхово, или да останат на свободен наем.

"Тази вечер близо 700 човека ще бъдат в буферната зона в Елхово и 200 човека в Сарафово. Не повече от 72 часа ще бъдат там хората. Уязвимите ще бъдат поетапно превозени до ведомствените бази", заяви председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева в предаването "Директно" на телевизия Bulgaria ON AIR.

От 1 юни влиза в сила програмата за 10 или 15 лева на ден за настаняване или настаняване с изхранване. Вече е съставен списък на хотелите по програмата и чужденците могат да избират къде да бъдат настанени.

"Записаните в програмата хотели са повече от 100, много ведомства отвориха свои бази, имаме достатъчно леглова база. Почивните бази отговарят на всички условия", подчерта Мариана Тошева.

"Тези желания бяха обобщени в контактния център. Някои от желанията бяха: Аз съм с инвалидност, трябва да съм на място за инвалиди. Оказа се, че човекът просто има алергия. Други желания бяха да има сешоар, изхранване на домашни любимци... В анкетите бяха подадени хора с увреждания и се получиха сериозни разминавания", обясни Тошева пред Bulgaria ON AIR.

По думите й е оптимизирано насочването към буферните зони, за да се види кои хора имат необходимост от подкрепа за подслон, след което ще бъдат транспортирани в базите до 31 август, стана ясно още от думите ѝ.

Очаквайте видеото с целия разговор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase