Политическият пиар Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов бяха арестувани от полицията по-рано днес. Причината бе кофа червена боя, която беше изсипана пред табелата на централния вход на Руското посолство в София.

Двамата бяха арестувани и отведени до Първо районно управление с патрулка. И двамата обаче са освободени вече, а прокуратурата обяви, че не смята да им повдига обвинение.

Още по темата
С кофа червена боя в ръка адвокат Николай Хаджигенов тръгва към сградата на Руското посолство в София. Още на тротоара пред централния вход е спрян от полицаи.

Малко след като демонстрацията приключва, на място пристигат още униформени, които ги задържат. Почти през цялото време Николай Хаджигенов излъчва на живо в социалните мрежи.

"Знаете ли какъв е проблемът? Че нищо не се е променило в МВР не от времето на Цветан Цветанов, а от времето на развития социализъм. Има нула компетентност. Час и 40 минути задавах въпрос на какво законово основание ми искат личната карта. Не можаха да ми отговорят“, заяви адвокат Николай Хаджигенов след освобождаването си от ареста.

"Полицията действа, както обикновено - неграмотно. Полицаите нямат отговор на въпроса защо сме задържани. Към момента причината е хулиганство. Прокуратурата на Гешев не вижда причини за престъпления, защото е ясно, че няма такива.

МВР не разбра, че изразяването на гражданска позиция, като в случая, няма как да е престъпление. Има как да е престъпление в Северна Корея, в Путинова Русия, при Ердоган в Турция. Подадохме жалби в Софийския районен съд срещу задържането ни", каза адв. Хаджигенов.

"Направи ми впечатление, че 2 килограма блажна боя и една табелка изглежда за властта ни струват повече, отколкото кръв. За мен това е много странно", коментира Бабикян

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase