Снимка: БГНЕС

Производителите на плодове и зеленчуци, които бяха обявили първоначално, че излизат на протест днес пред земеделското министерство, отмениха протеста си.

След проведената среща между министър Иванов и представители на сектор "Плодове и зеленчуци" на 17 март, организирания от БКПЗ Национален протест беше отменен, съобщиха в своя позиция до редакцията на Dnes.bg от Браншова камара "Плодове и зеленчуци".

Ето и пълният текст, входиран в Министерство на Земеделието на 18.03.2022 г.

"На 17.03.2022 г. беше проведена среща между ръководството министерство на земеделието и представители на браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци“, на която присъстваха и членовете на Управителния съвет на Сдружението. Повод за срещата беше обявената на 10.03.2022 новина за намалените ставки на предоставената помощ по Схемата за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за кампания 2021, чийто размер беше редуциран между 20 и 30 % в сравнение с утвърдените ставки за предходната кампания 2020, която предизвика масово недоволство сред производителите, във връзка с което Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ и Националната асоциация на картофопроизводителите организираха Национален протест за 22.03.2022 г. пред сградата на Министерство на земеделието“.

На проведената среща информирахте представителите на сектора, че Министерство на земеделието планира увеличение на бюджета по COVID мярката с допълнителни 20 млн. лв., като се предвижда да бъдат разпределени 53 млн. лв. между производителите от сектор „плодове и зеленчуци“, което представлява увеличение на помощта с 108% в сравнение с разпределените суми за предходната година.

По време на срещата беше поставен въпросът за възможността за дерогация по бюджета за помощ de minimis за 2022 и предоставяне на помощ на производителите на плодове и зеленчуци през текущата година, като Вие се ангажирахте да предприеме необходимите действия пред Европейската комисия за утвърждаване на прием през 2022 година.

От БКПЗ приветстваме готовността на политическото ръководство на Министерство на земеделието да се вслуша в проблемите на родните производители на плодове и зеленчуци като се използват всички възможни мерки за подпомагане на сектора както от националния бюджет, така и с целеви средства от бюджета на ЕС по програми, които тепърва се предвижда да бъдат утвърдени.

Във връзка с посоченото, организираният от БКПЗ Национален протест на производителите на плодове и зеленчуци, обявен за 22.03.2022 г., се отменя.

Декларираме, че оставаме в очакване поетият от Вас ангажимент за увеличаване на бюджета за предстоящия прием по COVID мярката за сектор „плодове и зеленчуци“, както и за утвърждаване на допълнителни мерки за подпомагане на сектора през годината да бъде изпълнен и така нужните ни средства за отглеждане на продукцията през настоящата кампания, да достигнат до нас навреме.
Заявяваме, че през годините сме били жертва на множество неспазени обещания от редица ръководители на министерство на земеделието от всякакви палитри на политическата ни система, което е създало системно недоверие сред нашите членове към говоренето в бъдеще време.

Приемаме заявената от Вас готовност да свикате Консултативен съвет по овощарство и градинарство за обсъждане на текущи и стратегически въпроси относно водената от министерство на земеделието политика в сектор „плодове и зеленчуци“, на която очакваме да бъдем поканени за участие. Сдружение „Браншова Камара „Плодове и зеленчуци“ съумя за по-малко от три месеца да обедини значителна част от производителите от нашия бранш във всички области на страната и имаме готовност да представим техните идеи и предложения за реформиране на политиката на държавата по отношение на сектора.

Очакваме след направената първа крачка в правилната посока, ръководството на Министерство земеделието да предприеме реални действия за стабилизиране на сектора, както и за цялостно преформатиране на политиката по отношение на родните производители на плодове и зеленчуци“, се чете в позицията на браншовата камара до земеделския министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase