Снимка: БГНЕС

Държавата залага на публично-частно партньорство по отношение на бягащите от войната в Украйна.

"Единствено въпросите, свързани с преминаването на границата и даването за закрила, не подлежат на публично-частно партньорство, всичко останало може да се реализира в сътрудничество с местния бизнес, доброволци. Това е най-добрият начин за посрещане на хората, по-европейки, по-човечно, за да могат да вземат най-доброто решение за тях“, каза ръководителят на Оперативно-координационната група за евакуацията и настаняването на бежанците от Украйна Валери Рачев на изслушване в парламента.

"Основната задача на координационната група за бежанците в Украйна е в три сфери - посрещане, настаняване и транспорт. В края на процеса виждаме елементи на интеграционна политика на тези хора в България", посочи той.

Според него публично-частното партньорство решава много от административните проблеми, защото взаимодействието на терен е много по-гъвкаво. Рачев посочи, че украинските бежанци трябва да бъдат насърчавани да се настанят там, където има работни места, а не да се концентрират само в морските градове.

"Агенцията по заетостта е направила карта и тръгва по места, където хората са настанени. Искаме да не допуснем нелегитимна употреба на бягащите от войната", обясни той.

Рачев призна, че желанието на хотелиерите в София да участват в програмата, според която получават по 40 лева за всеки бежанец, не е голям и заради това хората отиват в Перник и в други градове.

"Във всички тези области имаме проблеми, на ниските равнища, където се случва практиката, всеки ден има проблеми, които трябва да бъдат решени с изменения в нормативната уредба. Този, които се нуждае от ТЕЛК, трябва да мине и през българския ТЕЛК, имаме сериозни задачи за здравния статус особено на децата", посочи той.

По линия на ЕС вече има предупреждение за интерес на криминалните групи към непридружени деца, предупреди още Рачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase