"В последните часове имам усещането, че се приближаваме към сблъсък в Украйна. Ситуацията се влошава и засега не виждам достатъчен потенциал тя да бъде възпряна. Имаме ясна позиция от страна на българския външен министър, която все повече стои изолирана", заяви политологът Антоний Гълъбов в студиото на "Денят ОN AIR".

А според политолога Христо Панчугов България изобщо не участва в големия дебат.

"Това е частично проблемът в ситуацията. Не осъзнахме, че българският външнополитически интерес и неговата реализация минават през използването на инструменти като съюзите, в които България е член - НАТО и ЕС. Ние се правим, че Русия не е източник на несигурност в нашия регион. България трябва да е активна част от дебата как да излезем от тази криза", убеден е той.

Гълъбов изтъкна, че България има нужда от противовъздушна отбрана, както и че българското въздушно пространство бива систематично нарушавано от съветски бойни самолети.

"Дондуков" 2 срещу "Дондуков" 1 - отново искри между двете институции. Справя ли се новата власт?

"Мерките не работят. Първите тестове не се оказаха положителни - нито в контакт с управляващото мнозинство в НС, нито в сработване на отделните министерства. Има два проблема, които съществуват от самото начало на коалицията. Първият проблем е как се вземат решенията, а вторият - кой носи отговорност за тях. "Продължаваме промяната" е само и единствено предизборна коалиция", отбеляза Гълъбов.

Панчугов посочи, че за момента не изглежда да има пропукване в коалицията.

"Виждаме решението от днес, което е свързано с възможност за отпадане на "зеления сертификат" в България. Това е тема, която е от изключително значение за коалиционните партньори. Въпросът е дали е взето под натиск това решение, тъй като критериите, които премиерът постави, не са налични. Все по-важен е въпросът дали има ясна платформа, върху която дебатите са се обединили, или ще имаме извиване на ръце", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase