Как ще приключи схватката между властта и прокуратурата?

"Няма победители в тази война. Всички сме губещи. Да не говорим, че сме губещи и хората, които се занимаваме с право. Час по-скоро трябва да приключи тази конфронтация. Голям е фокусът върху личността на Гешев. Не бива да забравяме, че когато се фокусираме върху личността, се фокусираме и върху една цяла институция. Опасно е, когато има политически атаки към хора, които олицетворяват и ръководят една институция", посочи адвокатът Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му липсата на финансови средства, на пари за експертизи в работата на досъдебното производство, ще е фатална. Той добави, че това ще се отрази на качеството на разследването и на реалната възможност да се разкриват криминалните престъпления.

"Ще изпаднем в положение на тържествуване на безнаказаността", подчерта Марковски.

Адвокатът коментира и темата със закриването на спецправосъдието.

"Ще отпадне едно сериозно звено от системата на правораздаването в България. Този специализиран съд се спряга като някаква чудовищна машина, като нещо, което е изградено по модел да мачка и да съсипва хора, а това не е така", изтъкна гостът в студиото.

А дали има риск да започнат отначало дела, адвокатът уточни пред Bulgaria ON AIR: "Съществува такъв риск. Най-тежката последица е това, че ще се забавят. Системата е претоварена".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase