Снимка: Pixabay
"Много е важно не колко време детето ползва Интернет, а за какво". Това каза в интервю за БНР Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен Интернет. 
 
"Често децата използват Интернет като убежище от техни реални тревоги и проблеми в ежедневието", подчерта Апостолов.
 
Според него проблем се появява, когато това нарушава обичайния ритъм на живот. 
 
"Ние трябва да търсим корена – причината това дете да търси убежище и укритие във виртуалния свят. Всичко, което касае детето и родителството, опира до думичката „разговор“. (…) Това е начинът да се установи линия на доверие между родител и дете, така че то да се отвори и да сподели какви други проблеми има, какво го тласка към това нещо."
 
"В чужбина това е нова ниша за бизнес на комерсиално ориентирани психиатри и психотерапевти, които правят мечешка услуга и на родителите, и на детето", допълни Апостолов.
Още по темата
 
Той коментира темата за компютърните игри и формата на игрово разстройство.
 
"Става въпрос за игрово разстройство и то не е в частта зависимости, защото няма зависимост. И всички паникьорски, сензационни заглавия - един час в Интернет е все едно един грам хероин и подобни неща, нямат нищо общо с действителността", коментира Георги Апостолов.
 
Апостолов подчерта, че има разлика между пристрастяването и зависимостите от поведенческите разстройства.
 
За да се определи като такова, игровото разстройство трябва да продължава минимум 12 месеца и да нарушава обичайния ритъм на живот. Това се изразява в недостиг на сън, неглижиране на учебните занятия, прекъсване на контактите със съученици, резки промени в настроенията и нервни кризи.
 
"Това са редки случаи – говорим за около 2% от потребителите на Интернет", поясни Георги Апостолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase