Снимка: БГНЕС, архив

Няма издадени разрешителни за строеж за лотовете от 4 до 9 на магистрала "Хемус", заяви по време на брифинг заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Атанас Илков. Той допълни, че в ГДНП е постълни сигнал за множество нарушения при строителството и изграждането на АМ "Хемус".

Нарушения са открити и при проверката на вътрешното министерство.

"От лот 1 до лот 9 са сключени 2 инхаус договора между АПИ и „Автомагистрали”, с които АПИ възлага на фирмата да построи лотовете към магистралата. От лот 4 до лот 9 няма издадени разрешителни за строеж. Не са започнали отчуждителните процедури по цялото трасе, те не са и приключили. Независимо от това към фирмите изпълнителки са преведени авансово огромни суми – за 4, 5 и 6 лот са преведени 77 млн. лв. авансово", поясни комисар Атанас Илков.

Още по темата
Към момента няма започнати строителни дейности по лотове 7,8 и 9, но за тях има преведени авансови суми за 92 милионал лева.

"От всички собственици на земи, през които ще минава магистралата, само за 4 лот е започнал отчуждаване на земите. Само при този лот е започнало някакво строителство, което дори не е напреднало. В 5 лот имаме около 2,5 км отнемане на земна маса”, обясни още Илков.

Към момента са разпитани около 150 собственици на земи. Проверката на МВР продължава.

"През последния месец се извърши огромна работа от няколко структури в министерството по сигнала, подаден от МРРБ. Работим активно с помощта на НАП, както и  с ДАНС. Бяха открити множество нарушение от различно естество, работата по тях ще продължи", обясни главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase