Пандемията от COVID-19 повдигна въпросът защо българинът не може да се похвали с добро здравословно състояние в сравнение с жителите на останалите европейски страни. 
 
Какви храни трябва да включва дневното ни меню, за да имаме силна имунна система?
 
"Храната е комплекс от фактори, тя е местна или вносна, и големият въпрос е с каква храна се храним, както и колко е чиста. Храната е тази, която създава имунния отговор към редица болести и фактори. Трябва да разгледаме храната доколко е стрес или точно обратното". Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR ръководителят на Съвместния геномен център акад. Атанас Атанасов.
 
Той е на мнение, че в последните 10-15 г. българите са спряли да обръщат внимание как се контролира качеството на храната.
 
"Българинът се е славил като столетник. Сега сме под 300 столетника. Трябва да подбираме храни, които не са важни само за нашия организъм. Например, Ковид-19 механизмът почива на принципа на бактериите", посочи той.
 
Според него трябва да се започне от качествена пшеница и да се стигне до качествени билки.
 
"Това означава и добър вкус. Когато имате силна имунна система - което е толкова широко понятие - тя може да устои на всякакъв стрес, независимо дали при пандемия или стрес на работното място", уточни още акад. Атанас Атанасов.
 
Ученият изтъкна още, че минералните води са утрешното ни злато.
 
"Нека българинът да е куражлия. С промените ще дойде и този момент - да осъзнаем, че българската храна е уникално чудо. Тя е тази, която може да ни изкара от дадено състояние", подчерта той.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase