Снимка: БГНЕС

221 души са загинали при катастрофи у нас от началото на месец май, сочат данни на Института за Пътна Безопасност. От организацията алармираха служебния премиер Стефан Янев са случващото се по пътищата на страната.

Анализът на Института показва, че броят на загиналите по пътищата у нас за месеците май, юни, юли и август е с 64-ма души повече, отколкото за същия период на миналата година.

Експертите посочват, че и в двата периода мерките, ограничаващи пътното движение от коронавируса, са били вдигнати.

В същото време експертите на Института за пътна безопасност са констатирали множество несъответствия на новоизградени и вече съществуващи обезопасителни пътни системи /ОПС/. От Института по пътна безопасност отчитат, че са уведомили с писмо за това  министъра на регионалното развитие и благоустройството госпожа Комитова, като "сме й предоставели единадесет на брой доклади, изготвени от международен сертифициран одитор по пътна безопасност". На този етап обаче оттам не са изпратили отговор.

"Уведомяваме Ви, че министърът на регионалното развитие и благоустройството, както и подчинената й Агенция "Пътна инфраструктура" проявяват престъпна небрежност и незаинтересованост относно аргументирано поставени проблеми, касаещи сигурността на българските граждани. Считаме, че с безотговорното си поведение отговорните институции са довели до смъртта на повече от 60 души“, се чете в позицията на Института за пътна безопасност.

От там добавят, че очакват да се предприемат незабавни действия за отстраняване на констатираните дефицити.
 
"В заключение, експертите на Института за пътна безопасност са информирали за множество несъответствия и предишното правителство с министър-председател Бойко Борисов и отношението му е било същото, както и на вашите министри. Според нас това е и една от основните причини България в продължение на 10 години постоянно да е на последните места по сигурност на пътищата в Европейския съюз", се чете в писмото до служебния премиер Стефан Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase