Снимка: БГНЕС
"Хората, които са били ваксинирани с АстраЗенека, не бива да се притесняват. ЕМА говори за изключително малък риск. 100 души от над 25 милиона са получили тези странични ефекти, които все още не са доказани". Това каза в ефира на Нова тв директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов.
 
Той допълни, че след 15 април трябва да започнат да се поставят и първите втори дози от препарата и обясни, че отклоненията от ваксината се появявали само в първите 2 седмици след ваксинация.
 
"Производителите на Jansen също започнаха да правят изследвания на своя препарат. Всичко това има и друг момент. Ваксината на АстраЗенека е изключително евтина. В Европа тя трябва да бъде продавана на много ниска цена. Извън Европа стойността й е 7-8 пъти по-висока", добави проф. Балтов.
Още по темата
"Предупреждаваме всички да ни потърсят, ако имат странични реакции след имунизацията. При направени повече от 230 хиляди дози в България нямаме случаи, които да показват подобни проблеми", каза още той.
 
Специалистът добави, че много големи доставки на ваксини се очакват да пристигнат в страната ни и масовата имунизация зависи само от самите нас и личните лекари.
 
"Надяваме се, че в следващите две седмици натискът върху лечебните заведения ще падне. Очакваме и смъртността да се понижи. Смятам, че много учениците са изкарали вируса без симптоми. Имаме и нарастващ брой ваксинирани. Това значително ще ограничи заразата”, каза още проф. Балтов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase