Пулмолози и кардиолози настояват Здравната каса да покрива медикаментите на преболедувалите коронавирус. Министерството на здравеопазването вече предложи да бъде създадена нова клинична пътека за лечение на пост COVID синдром, предаде Bulgaria ON AIR.

Надка Денева е преболедува коронавирус изключително тежко. Първо се лекува в домашни условия, а след това заради усложнения - и в болница. Изписват я, но след време се появяват други последствия.

"Ходих в София и установих, че към момента нямам проблем, но опашката на COVID се оказа дълга и проблемът се яви след около 3 месеца. На 4 март отново влязох чрез спешна помощ вечерта в кардиологично отделение", сподели директорът на Дома за възрастни с деменция "Приста" в Русе.

Още по темата

При Красимира Георгиева всичко протекло леко, но няколко месеца по-късно и тя получава усложнения.

"Изкарах го много леко, почти на крака. Три месеца по-късно получих двустранна бронхопневмония и се наложи да вляза по спешност в болницата. 8 дни лежах, на системи, на инжекции", разказа тя.

И двете жени съветват всички, прекарали COVID-19, поне в следващите 6 месеца ежемесечно да проверяват състоянието си. И пациенти, и лекари настояват за клинична пътека, с която да се покриват медикаментите на преболедувалите.

Заради опасността от тромбози и други остатъчни последици е добре пациентите да бъдат под лекарско наблюдение, казват специалистите.

"Едно изключително разумно решение е да има пътека и за лечение на усложненията след преживян COVID, въпреки че там е хубаво тя да касае не само лечебни заведения за долекуване, а и за активно лечение на пациенти", посочи директорът на СБАЛПФЗ "Д-р Трейман" Стела Денчева.

Засега обаче няма осигурени допълнителни средства за такава клинична пътека. Здравната каса ще трябва да плаща и за нея от бюджета си за 2021 г., в който средства за пост COVID лечение не са предвидени.

Вижте повече по темата във видеото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase