Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Над 7000 регистрации за ваксиниране срещу коронавируса са направени само за час и половина след задействането на електронния регистър на сайта his.bg - абревиатура на английски език за "здравно-информационна система".

Единният регистър за ваксиниране беше отворен в 17.00 часа вчера, но първият възможен час е на 11 март. Това стана ясно при представянето на платформата, изработена от „Информационно обслужване“.

Още по темата

Към 21:00 часа снощи над 19 000 души вече са се били записали. Някои хора се оплакаха, че системата е забивала. От здравното министерство обясниха, че е била претоварена на моменти заради големия интерес.

Часовете са през 10 минути, тъй като е изчислено, че толкова отнема поставянето на дозата. Хората, на които им предстои реимунизация, не е нужно да се регистрират.

„Всички граждани, които са получили първа игла, ще получат служебна регистрация в системата. В случай, че са посочили мобилен телефон или имейл, те ще получат известие на коя дата са записани”, обясни изпълнителният директор на „Информационно обслужване” Ивайло Филипов.

Може да се стигне и до ситуация, в която сме избрали ваксина, но да получим друга. Ако в момента няма налични дози от този препарат или по преценка на медиците на място.

"Избира се в зависимост от вашето физическо състояние и придружаващи заболявания. Вие може да не сте направили правилната преценка”, коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Според Щаба вината за неефективно работещите „зелени коридори” е изцяло на фирмите, които не доставят навреме препаратите. Въпреки това 250 000 души у нас вече са получили ваксина. На 31 000 е поставена и втора доза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase