Снимка: архив, БГНЕС

Началото на 2021 г. не е обнадеждаващо за овладяване на пандемията от COVID-19, заяви пред БНР д-р Скендер Сила - представител на Световната здравна организация за България.

По думите му броят на заразените и починалите от коронавирус в световен мащаб продължава да расте, което означава, че е много далеч моментът, в който ще се върнем към нормалния си живот на интензивно пътуване и социално общуване.

Все още няма доклад от екипа на Световната търговска организация, който отиде на място в Ухан година след началото на пандемията, каза още д-р Сила и призова хората за търпение и спазване на противоепидемичните мерки.

На процеса по ваксинация не трябва да се гледа само във всяка отделна държава, а в световен мащаб, подчерта той.

„В последните дни виждаме намаляване на броя на новите случаи на COVID-19 в България. В същото време наблюдаваме разпространението на нови щамове на вируса в Европа и региона. Ето защо всички мерки, които се предприемат от властите, трябва да бъдат следвани много точно. Също така те трябва да бъдат контролирани. Животът на хората е най-важен, но ние не бива да поставяме под риск и икономиката. Единственият начин да осигурим баланс е да спазваме всички мерки, но да отворим училищата и някои бизнеси. Това е пътят, който трябва да следваме“, каза д-р Сила.

Още по темата

Запитан дали българите спазват противоепидемичните мерки, представителят на СЗО каза: „Зависи къде се намират. Например, аз посещавам големи магазини всеки ден и виждам, че маските се носят по правилния начин. Когато ресторантите бяха отворени обаче, хората вътре не спазваха достатъчно дистанция, не носеха маски и вентилационните системи не бяха достатъчно добри. Ние не можем да приложим само една от тези мерки, а трябва да работим по всичките, за да овладеем пандемията. Краткият отговор е, че ситуацията в различните региони на държавата е различна и мерките трябва да бъдат съобразени с нея“, обясни д-р Сила.

Според него е „изключително голямо постижение, че вече имаме ефикасни и сигурни ваксини. Имунизационният процес в България започна на 27 декември и оттогава е минал близо месец. Към момента са ваксинирани по-малко от 5 000 души с две дози. 26 000 души са получили вече по една доза. Това означава, че по-малко от 0,1 на сто от цялото население на страната е ваксинирано. Всяко начало е трудно, но аз съм много оптимистичен в нагласите си, че в следващите седмици и месеци ваксинацията ще се ускори, за да достигне колкото се може повече хора“, каза д-р Скендер Сила.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase