Семействата вече се подготвят за Бъдни вечер, но хората на първа линия са на пост и в празничните дни. Преди 9 месеца Теодор Цанков решава да стане доброволец в борбата срещу COVID-19.
 
"Виждал съм много неща, но такъв тип дихателна недостатъчност не бях виждал", разказва той пред Bulgaria ON AIR. 
 
Днес продължава битката като медик в Спешна помощ. Теодор ежедневно поема десетки животи в ръцете си и казва, че тежестта на вируса става все по-голяма. Спомня си всеки пациент, който е загубил и всеки, който е спасил. 
 
"Уморихме се вече. В общи линии това се промени. Станахме една идея по-тъжни и една идея по-уморени с всеки изминал ден", коментира медикът.
 
Казва, че войната с вируса може да бъде спечелена само с работа в екип. 
 
"Няма да се прибера вкъщи, защото на 24-и съм нощна смяна, на 25 и 26 също съм на работа. Няма да съм единствен, който няма да бъде със семейството си вкъщи, така че такова е положението", споделя още той.
 
Теодор, че не се чувства герой. За следващата година пожелава здраве и по-малко хора да се нуждаят от неговата помощ. А на себе си сили, за да продължи битката докато не я спечели.
 
"Въпреки катастрофите, въпреки невъзможността на пациентите да дишат, въпреки емоционалния товар, който понасяме – ние сме избрали този път и това е нашето място", категоричен е медикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase