Снимка: БГНЕС
"След като антигенните тестове бяха приети от надзорните органи и сертифицирани, те са доста надеждни, много рядко са фалшиво-положителните резултати при тях", каза пред БНР д-р Недялко Калъчев, който е собственик на една от големите лаборатории в София във връзка с приравняването на антигенните на PCR тестовете.
 
"И досега сме докладвали в Единния информационен портал данните за антигенните тестове и тестовете за антитела, но те не влизаха в статистиката.
 
С 25 на сто ще се завишат данните за заразените с COVID-19 с отчитането и на антигенните тестове, още повече, че и НЗОК започна да заплаща PCR тестовете, хората си правеха по-често тестове, а сега и антигенните тестове, които са евтини, така че съотношението между данните от двата вида тестове се променя.
Още по темата
 
Препоръчвам на хората, които са контактни, да не си правят антигенен тест - безсмислено е, те трябва да си направят PCR тест, а хората с отрицателен антигенен тест, които имат клинична картина, имат и контакт, трябва да бъдат повторени с PCR тест", заяви още д-р Калъчев.
 
Д-р Калъчев обясни, че отдавна е известно, че се правят опити за фалшифициране на лабораторни резултати на PCR тестове, още когато Гърция поиска такива тестове за влизане в страната.
 
"Променихме тогава вида на хартията, холограмен стикер, сложихме връзка с базата данни, което не беше много редно на такъв тип резултат." 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase