Снимка: БГНЕС
Асоциацията на банките вече работи по удължаването на кредитния мораториум. Ако искаме да отсрочим кредита си в пандемията, трябва централната банка да одобри техния план. Заради втората вълна от COVID-19 се задава кредитна ваканция.
 
31 март догодина е новият краен срок за прилагане на мораториума. За всеки клиент на банка максималнияат срок на отсрочване е 9 месеца.
 
По този начин тези, които вече са се възползвали от 6 месечния мораториум, който изтече, ще има максимум още 3 месеца, преди да почнат да обслужват кредита си редовно. 
 
"Със сигурност удължаването на кредитната ваканция ще помогне на бизнеса и особено на тези хора, които се намират в неплатен отпуск, защото с правителствената помощ от 24 лева, те едва ли ще могат да покрият своите задължения към банките", обясни финансистът Тихомир Тошев. 
 
Според данни на Тошев 9 милиарда са разрочените кредити през пролетта - 7 милиарда от които са на бизнеса, а другите 2 - на хора.
 
"Въпреки обявената кредитна ваканция много хора са продължили за обслужват кредитите си, защото са осъзнали, че тази мярка е временна", заяви Тошев. 
 
"Именно затова не е имало голям ръст на лошите кредити и влошаване на на кредитния портфейл, дори през последните три месеца те намаляват, още повече че банките са се освободили чрез продажба от такъв тип задължения", допълни Тошев.
 
"Наблюдава се и друг феномен - ръст на новоизтеглените кредити. С 12% повече са ипотечните заеми и с 5% повече потребителските. Това се дължи на факта, че е имало сектори, които не са били засегнати от кризата и дори е имало растеж. Такива са фармацията, енергетиката и ИТ индустрията", разказа Тошев.
 
Финансиста смята, че хората вече не се страхуват и са "започнали да живеят с вируса". Отделно имаме и положителни новини за ваксините, затова се очаква бързо възстановяване до средата на следващата година. 
 
Тошев посъветва получателите на кредити, ако имат затруднения, да не покриват задълженията си с нов заем, а да потърсят съдействието от своято банка. Ако теглим кредит, трябва да сме сигурни в доходите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase