Седмокласник от Ловеч беше награден от образователното министерство, след като спаси живота на възрастен човек. Николай Борисов оказал първа помощ на минувач, паднал на улицата.

На 12 ноември Николай Борисов се прибирал към вкъщи от урок по пиано.

"Виждам, че тук един възрастен човек пада на асфалта, удря си главата и от него потича кръв. Една жена идва при него и го вдига и почва да му попива главата. Понеже кърпички нямаха достатъчно, дадох си от моите и после те ме помолиха да викна Спешна помощ, защото само аз бях с телефон. Ние го качихме на линейката и аз си продължих надолу", разказа седмокласникът.

"Ние считаме за нормално това, което е направил. Гордеем се с детето си, постъпил е като достоен човек", сподели майката на Николай -  Елена Борисова.

Жена, която видяла какво е направил Ники, съобщила в неговото училище за благородната му постъпка.

"Разказа ни, че Николай Борисов, ученик от ПМГ, се е притекъл на помощ на паднал минувач, извикал е Бърза помощ и с каквото е можел, едно дете на 14 години, е успяло да помогне", коментира директорът на Природо-математическа гимназия Венцислав Георгиев.

"То е скромно дете, никога не би афиширало своята постъпка. Респект към това, което е направил, респект към неговите родители, които имат заслуга за това", сподели Вяра Минова, преподавател по БЕЛ.

Днес Николай беше отличен за добрината си с почетна значка на Ловеч. Седмокласникът получи още лаптоп и грамота от министъра на образованието.

"Детето е запазило самообладание на тази възраст, за разлика от възрастни хора, които са минавали оттам. Показва, че това е едно добро дете - герой, който цени човешкия живот и в тази възраст разбира колко е важно в точния момент да помогнеш", заяви заместник- министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Ники споделя, че за него най-голямата награда е, че се е оказал в точния момент на мястото на инцидента и е успял да помогне. Мечтае да стане дипломат като порасне, за да е полезен на хората.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase