Снимка: БГНЕС
"Следващите месеци очакваме, че индексите на заболяемост ще намалеят. Починалите също трябва да намалеят до седмица заради взетите мерки. Ваксинацията ще даде един нов етап в развитието на тази пандемия. Трябва да отбележа, че биотехнологичните компании направиха нещо невероятно. За 6 месеца се направи изключителен пробив относно ваксините. Това обикновено се е правило за години". Това заяви в ефира на Нова ТВ проф. д-р Йордан Стоилова от катедра "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации", МУ-Пловдив.
 
Тя обясни още, че към СЗО има подадени над 220 заявления за ваксина.
Още по темата
 
"Всеки има право да избере своята, след като има достатъчна информация за същността и значението на ваксините. Аз съм си избрала тази на „Пфайзър“ или на „Астра Зенека“. Първата вече е регистрирана във Великобритания. Тя дава голяма вероятност за развитие на антитела. Тествана е при над 40 хиляди души, което е много голяма група. Най-проверяваният биопродукт са ваксините", казва още проф. Стоилова.
 
Специалистът изтъкна, че тези компании имат голям опит в създаването на ваксини, а самите ваксини пък са най-сигурното средство за овладяване на пандемията. От значение обаче е какъв процент от населението ще се ваксинира.
 
Проф. Стоилова добавя, че за последните 40 години са се появили над 30 опасни заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase