Снимка: БГНЕС
Трудно е да се каже дали по-строгите мерки закъсняха. Лично аз съм привърженик на по-строгите мерки, защото е доказано, че с тях пандемията може да се ограничи, но трябва да се мисли и за икономиката. Това каза в ефира на bTV изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Той е на мнение, че в момента е постигнат баланс, но трябва да се засили контролът върху ограниченията. 
 
"Ако гледаме математическите модели, на края на третата седмица трябва да има резултат от мерките", проф. Начев. Той допълни още, че в неговата болница има 30 легла и за момента няма недостиг на персонал.
 
Проф. Начев обясни, че възнаграждението от 3000 лв. на месец за санитар е високо, спрямо това, което получават лекарите и медицинските сестри. Според него не трябва да се чака да настъпят здравни кризи, за да се вдигат заплатите на медиците.
 
Той посочи още, че в УМБАЛ "Св. Екатерина" има заразени медици, но всички са се излекували. 
 
"Финансирането на здравеопазването е сбъркано - и по отношение на това какво плаща Касата, и по отношение на това защо го плаща, за отчетена дейност, която не се знае дали е извършена, а не за качествено свършена работа. Всяка година се покачват парите, които се наливат в здравеопазването, но те изтичат като вода в пясък", коментира още проф. Начев.
 
Според проф. Начев парите за следващата година, които са предназначени за борба с пандемията, няма да "изтекат", защото има стриктно разписани правила, по които ще се отпускат. Той уточни още, че хората със сърдечни проблеми са едни от най-рисковите, защото COVID-19 предизвиква тромбообразуване в малките кръвоносни съдове в сърцето. Директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" допълни, че вирусът индиректно вреди на сърцето. 
 
"На третия месец след оздравяването е хубаво да се направи ядрено-магнитен резонанс, за да се види дали има някакви проблеми със сърцето. ПРепоръчвам на всички със сърдечносъдови заболявания, което нямат COVID-19, но имат оплаквания или влошаване на сатурацията, веднага да се консултират с лекар", изтъкна проф. Начев. 
 
Той допълни, че заради пандемията пациентите масово отлагат профилактичните си прегледи, което води до влошаване на състоянието им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase