Снимка: Pixabay

SMS ще ни известява след изследване за коронавирус дали трябва да бъдем под карантина. Съобщението ще идва, ако сме дали положителна проба. Мярката ще заработи до няколко дни.

"Всички лаборатории, които правят тестове, въвеждат и телефонните номера на пациентите си. След това те ще се подават в информационната система лицата с положителни резултати и те ще получават автоматично съобщение, за да вземат мерки и да се самоизолират", обясни зам.-здравният министър Жени Начева.

Още по темата
Съобщението ще достига и до РЗИ автоматично, а инспекторите ще издирват контактните лица на положителните случаи и ще им въвеждат номерата, за да могат и те да получат sms, че са имали контакт със заразени, за да се самоизолират.

"Идеята за известяване със sms на лицата, които трябва да бъдат под карантина, идва от Столичната регионална здравна инспекция. Идеята е да няма забавяне", обясни шефката на СРЗИ д-р Илонка Маева. Тя посочи, че при хиляди заразени и 5-7 хиляди контактни е трудно да се предостави информация за всички карантинирани от 16-те екипа на СРЗИ.

"Когато се проучи болният, информацията за контактните лица се качва в информационната система. Тогава личният му лекар получава информация", допълни д-р Маева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase