Снимка: Pixabay

30% от българите посочват високата цена на електроенергията за населението като основен проблем на българската енергетика. Това сочи проучване на Националния център за парламентарни изследвания (НЦПИ) към Народното събрание за обществените нагласи по теми и проблеми, свързани с енергетиката, проведено през септември.

За всеки десети интервюиран сериозен проблем представлява лошото управление на енергийния сектор, а за 6% –енергийната зависимост на България от други държави.

Още по темата

52 на сто са убедени, че България е енергийно зависима от Русия. Половината от пълнолетните жители на страната посочват, че определянето на цената на природния газ за България зависи от добрите двустранни отношения с Руската федерация.

Според 28% от участвалите в изследването, цената на природния газ за България зависи от развитието на енергийната структура на страната.

За 27 на сто от пълнолетните българи цената на природния газ зависи от ефективната координация в ЕС, което е сред основните стратегически цели на Съюза от неговото създаване досега. Младите и високообразовани респонденти, както и жителите на столицата по-често от останалите са на мнение, че определяща за цената на природния газ би следвало да бъде по-скоро ефективната координация вътре в ЕС, отколкото двустранните отношения между България и държави извън Съюза.

Въпреки че секторът е определян като един от ключовите за българската икономика, темите, свързани с енергетиката,не представляват интерес за 56% от пълнолетните български граждани. Най-слабо заинтересовани от сектора са най-младите и нискообразовани респонденти, крайно бедните, живеещи в селата и представители на етническите малцинства.

Според 6% от участвалите изследването,в страната ни се използват твърде малко екологични източници на енергия, което води до замърсяване на околната среда.

Подобно мнение най-често изразяват хора с високи доходи, на възраст между 18 и 39 години, високообразовани, жители на столицата и областните центрове.

Едва за 5% от участвалите в изследването сериозен проблем е корупцията в сферата на енергетиката.

В общественото съзнание съществува връзка между дефинираните проблеми на българската енергетика и енергийните политики на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase