Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България има връзка между учените от различни видове дейности, каза проф. Павлина Долашка от Института по органична химия към БАН в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя разказа за научната конференция "Екологични продукти за здравето", която ще се проведе в периода 4-8 октомври 2020 г. във Велинград и ще привлече млади учени от цялата страна.

"Първият ден от конференцията ще бъде посветен на това да се покаже установеният синергизъм, защото е много важно да участват всички институции и учени", обясни тя.

Проф. Долашка посочи, че по време на събитието ще бъде обсъден ефектът от българските източници и суровини в продукти с антитуморен и антибактериален ефект.

"В момента работим по много теми. Една от тях е антивирусният ефект на вещества, изолирани от раци, рапани и охлюви. Ще тестваме и гел за кожен тумор и за тежки рани", разказа още ученият.

Тя допълни, че маските, разработени от БАН с филтър от кайсиеви костилки, могат да се намерят в търговската мрежа у нас.

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase