Снимка: Pixabay

Със захлаждането на времето през есента хората ще се приберат в помещенията и контактите ще станат по-близки. Максималното спазване на физическа дистнация и дезинфекция биха помогнали. Радостен е факта, че малките деца, макар и да се заразяват, не боледуват тежко. Това каза доц. Любомира Николаева от Националния център по заразни и паразитни болести в ефира на bTV.

Още по темата

Тя изтъкна още, че все още е рано да се отпускаме. 

"Епидемичните прогнози са по-достоверни, когато обхващат по-дълъг период от време. Засега имаме период от 2 седмици. Леко съм скептична, гледайки какво се случва при нашите съседи. Големите страни в Европа бележат ръст на заболеваемостта", обясни доц. Николаева.
 
Тя уточни обаче, че по отношение на спазването на мерките хората са се научили и се справят добре. Макар и част от мерките да са разхлабени, те са станали навик и не са натоварващи като поведение. 
 
"Направени са опити с коронавируса, които доказват, че вода за уста унищожава вируса, когато е в извънклетъчно състояние, например, когато се издишва. Водата за уста ще направи дъха по-стерилен", обясни доц. Николоева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase