Снимка: БГНЕС

"Тенденцията засега не е добра, но тя все още може да се обърне в следващите две - три седмици", заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на извънреден брифинг в Добрич.

"Цифрите са ясни. Те говорят достатъчно за ситуацията. През последните седмици сме свидетели на едно постепенно повишаване на заболеваемостта на Балканите, което засегна и България. Но въпреки високите цифри, като имаше дни в които регистрирахме над 300 заразени, на ниво балкански страни, само Гърция има по-малко случаи от нас", посочи специалистът.

По думите му ние не сме изолиран случай. "Вълната, която започна на Балканите, стигна и до други страни в Европа. Редица страни върнаха част от мерките", обясни той. Кунчев бе категоричен, че това, което се случва в Европа е "като детска игра" в сравнение с това, което се случва в САЩ, Южна Америка, Южна Африка и Индия.

"След значителния ръст в последните три седмици достигнахме едно плато. Това е доста обнадеждаващо, защото при заразните болести този цикличен характер винаги го има и обикновено, след достигане на върхови стойности, следва известно намаление. Надявам се тази тенденция да се запази и ако това е така - в следващата седмица може да има лек спад на заразените", допълни още д-р Кунчев.

Той обясни, че заболеваемостта в страната е много разнообразна, тъй като има общини с нито един случай и такива, в които ситуацията не е добра. Д-р Кунчев бе категоричен, че инфекцията е под контрол в домовете за възрастни хора, в които тя е успяла да пробие.

"При такава въздушно-капкова инфекция, какъвто е COVID-19, пълно спиране не може да има. Няма начин, измислен от хората, при който ние да прекратим напълно разпространяването на вируса. Това, което е достижимо, е да поставим инфекцията под контрол, за да не изпадне в колапс здравната система", каза още главният здравен инспектор.

Той заяви, че ситуацията в Добрич не е добра, но не е и драматична. По думите му значителният ръст на заболели е притеснителен, а вирусът вече се разпространява дифузно. Най-големият проблем е, че това се дължи и на факта, че самата болница е източник на заразата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase