37 са регистрираните нови случаи на коронавирус за последното денонощие в страната. От тях са 10 в болница. Това съобщи професор Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Общо 2174 са констатираните и лабораторно потвърдени случаи в България. Увеличението е с 1,7%.

1697 са активните случаи.

23 от новите случаи са в София, общо в столицата са 921. В Пазарджик има три нови случая, в Благоевградска област и Видин - два. Пловдив, Сливен, Ямбол - по един.

1163 човека са изследвани с PCR тестове за последното денонощие. Общо направените тестове досега са 64 380.

Още по темата

От новите случаи 23 в София, като общо в столицата те са 921, в Пазарджик новите случаи са 3, Благоевград – 2, Видин – 2, Плевен – 2,  Кюстендил, Пловдив, Сливен и Ямбол - по 1.

Децата до 18-годишна възраст, заразени с коронавирус, са общо 131. Има нови случаи в София – от 1 до 16-годишна възраст.

Дотук 573 души са напълно излекувани.

Трима души са починали през деня - 76-годишна жена с ХОББ,  както и двама мъже, единият с хипертония, другият с два стента.

Според професора благодарение на навременните мерки ръстът на заболяването е забавен, а това е дало възможност на здравната система да бъде подготвена за пандемията.

Той посочи, че случаите на короновирус в България са по-малко, отколкото в други страни, които по-късно са предприели мерки.

Винаги сме казвали истината според анализа, който сме правели, заяви Кантарджиев. Нито мерките бяха драконовски, нито имаше декларации да си купиш хляб и сирене, но ги направихме навреме. Никого не плашим. Обвинението към щаба, че сме насаждали страх, не е вярно, коментира Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase