Снимка: БГНЕС

Увеличението на заплатите на медицинските специалисти в общинското и училищно здравеопазване е закъсняла и недостатъчна мярка. Това каза икономистът към КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова, информира радио „Фокус“.

Още по темата

„Колективният трудов договор беше сключен в края на 2018 година. Година и четири месеца след сключването на договора продължаваме сами да търсим някакъв начин този договор да бъде изпълнен. Хубаво е това, че част от най - забравените медицински специалисти - в училищното здравеопазване и детските ясли, най-сетне ще получат договореното по колективен трудов договор, поне според обещанията на управляващите. Лошото е, че това е неустойчива мярка, защото за пореден път не срещнахме разбиране за това колективните трудови договори да бъдат разпростирани, да бъде приета присъединителната вноска, която всъщност ще даде тази възможност. И в момента, в който бъде сключен следващият, той да важи за абсолютно всички и да не е нужно година и половина след сключването да продължаваме се чудим как да бъде изпълнено. Това е противозаконно“, посочи икономистът.

Ваня Григорова допълни, че заплащането на медицинските специалисти не е достатъчно, но трябва да се оценяват положително договорените ръстове и за нощния труд, който вече ще се заплаща по 0.915 лева, а не както досега – по 0.25 лева. За преодоляване на диспропорциите в здравната система са нужни сериозни промени, каза още икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase