Абсолютен консенсус за еврото, а и за всяка една тема, е невъзможен. България е една кръстопътна страна - Турция, Русия, Америка и Западна Европа имат своите интереси и те виждат България като един коридор за прокарване на влияние, обяви Димитър Събев, икономист и журналист, в предаването "Бизнес старт" по телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му валутният борд, който действа от 1997 година, е изиграл своята роля, изчерпал се е като механизъм и следващата стъпка е приемането на еврото. Бизнесът също мисли така, каза той.

Журналистът коментира отлагането на срока за влизане в ERMII от април на юли. Премиерът Бойко Борисов коментира преди седмица, че докато няма "абсолютен консенсус" за приемането на еврото, България ще забави темпото.
 
"Имаше недомлъвки и колебания от страна на правителството относно присъединяването на България към ERM II и това не е добре за българската икономика и за институциите. Моето подозрение е, че България не е изпълнила своите задължения спрямо ЕЦБ относно набирането на капитал на две банки", смята Събев. Той предположи, че Европейската централна банка вероятно ни дава отсрочка.

Журналистът и анализатор коментира и изказванията на проф. Стив Ханке, че България не трябва да влиза в еврозоната: "Икономическите анализатори показахме много бързо, че Стив Ханке не е обективен в тази си преценка. Той рекламира валутния борд на България като свое произведение, при положение, че той няма заслуга за въвеждането му и много бързо разкрихме картите му. Разкрихме и картите на хибридните сайтове, които казват, че с еврото ще потънем", посочи той.

"С рублата ли да се вържем или с щатския долар?! Пътят на България минава през еврозоната", смята Събев. 

Какво още каза той вижте в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase