Снимка: Bulgaria ON AIR

"Наблюдаваме случаи, които не са ново явление. Виждаме всеки ден жестоки ситуации, имаме дори нов случай на насилие над дете", посочи консултантът във Фондция "Пулс" Юлия Андонова в "България сутрин".

Още по темата

По думите ѝ в страната има изкривен разговр за правата на хората, станали жертва на насилие. Служителите, които са пряко отговорни за потърпевшите, са изключително малко, били демотивирани, а висококвалифицираният труд бил скъп.

"В нашето общество стои все още схващането, че жертвата си го проси. Вероятно и самите насилници са живели в среда на насилие. Важно е отделите за закрила на детето и училището да имат разбиране как да се помогне. В страната ни има малко центрове за помощ, така е в цялата страна", каза още тя за Bulgaria ON AIR.

Андонова подчерта, че в България нямало статистика как и колко хора са пострадалите от насилие, нямало единни регистри. Най-важното, което можело всеки да направи, е да сигнализира, за да не бъде съучастник. Именно неговоренето за насилието е причина за тежките престъпления и драматичните ситуации, смята тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase