Фикрие Байдакова. Снимка: Фондация "За Нашите Деца"

Със съдействието на социален работник от ЦОП "Св. София", 2-годишно момиченце отпразнува първата си Коледа с родното си семейство.

Мария е четвъртото дете за  Румяна Василева и Ангел Данаилов.  В дните преди раждането й, Румяна отглежда трите си по-големи момчета, напълно сама, тъй като мъжът й по това време не е  до нея. Нейните родители  са починали, а тези на Ангел не живеят в София  За това след раждането на Мария, Румяна е принудена да  остави новородената си дъщеричка в родилното отделение и  да се прибере у  дома, за да не са сами трите й по-големи момчета през нощта.

Отивайки сутринта в болницата, обаче майката разбира, че са предприети мерки за закрила на детето и дъщеря й е преместена в неонатологията на Първа МБАЛ София, а от там ще бъде настанена в приемно семейство. От Отдел Закрила на Детето я насочват да ползва социалните услуги по програма "Реинтаграция " на Център за обществена подкрепа "Света София" към фондация "За Нашите Деца".  Там случая на Румяна, поема социалния работник Фикрие Балдакова, която още от първата им среща застава неотлъчно до нея.

Следващите две години не са лесни за Румяна. Тя няма постоянно жилище и работа, въпреки че мъжът й се връща и започва да я подкрепя. Често им се налага да сменят местоживеенето си, което затруднява чисто административно провеждането на срещи между Румяна и малката Мария, за която основни грижи се полагат от приемното семейство, в което е настанена.

През тези две години, Румяна и Ангел нито за миг не спират да мислят и да се борят за своята дъщеря. Бащата
 успява да си намери работа и финансовото положение на семейството постепено се стабилизира. След двугодишната работа за социалното стабилизране на семейството, през месец ноември са  реализирани първите срещи между  Мария и нейните родители.

Първите срещи са  трудни и напрегнати, както за Мария, така и за Румяна и Ангел, тъй като до този момент детето не е виждало биологичните си родителите. Постепенно срещите зачестяват и между Мария и родното й семейство се изгражда силна емоционална връзка.

И така най-накрая, след тези дълги и трудни две години Мария се прибира у дома.
Бащата Ангел днес, споделя, че през тези две години е имало моменти, в които почти е бил загубил вяра, че ще прегърне отново своята дъщеря, но благодарение на подкрепата на социалния работник Фикрие Байдакова той е мотивиран и продължава да се бори.

Днес, двамата родители се чувстват по-уверени и готови да се грижат за Мария. Мотивирани са  да направят всичко възможно, тя да расте в сигурна и спокойна семейна среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase