Столични болници взимат такси за услуги, повечето от които би трябвало да са безплатни. Някои от тях пък граничат с абсурда, съобщава Bulgaria ON AIR.

Според закона в лечебно заведение здравноосигурените лица имат право да получат допълнително поискани услуги срещу заплащане, които се заявяват писмено от пациента. Лечебните заведения обаче често използват този лост, който им се предоставя и получават значителни средства по този начин, стана ясно след сигнали на пациенти, последвали проверки на Медицинския одит и публикуване на ценоразпис на самите болници.

Още по темата

В своята практика адвокатът по медицинско право Мария Петрова е попадала на какви ли не допълнителни услуги, предлагани от болниците.

"Всеки един опит за допълнително вмешателстване в неща, които са част от основния пакет, да бъдат представяни като допълнителна услуга, може да се третира като злоупотреба", категорична е тя.

От началото на годината от агенция Медицински надзор са извършили над 900 проверки в различни болници. Най-много нарушения са открити в процедурата "избор на екип".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase