Снимка: БТА

Деница Сачева, която стана социален министър едва миналата седмица, се зае да се пребори със страховете, свързани със Закона за социалните услуги, който трябва да влезе в сила от 2020 г.

"Не се предвижа отнемане на деца от семейството, няма такова нещо", отсече тя.

Още по темата
След като 56 граждански организации пратиха писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цвета Караянчева, Сачева, работодателските и синдикални организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество, с искане законът да не влезе в сила, Сачева започва поредица от срещи, за да успокои духовете.

Първата от поредицата беше с депутатите от ГЕРБ, ще има такива и с останалите парламентарни групи, с НСОРБ, НПО-та.

Сачева съобщи, че е изпратила и молба за среща със Светия Синод, като целта й ще е убеди духовенството, че Законът не е в ущърб на семейните ценности.
 
Според Светия Синод новоприетият закон "обслужва интересите предимно на частните доставчици и ги извежда като основен доставчик на социални услуги", както и "създава възможности и предпоставки за социално инженерство, което може да доведе до пълна подмяна на отношенията между родителите и децата". Именно тази позиция на църквата ще се опита да промени тя.

Сачева припомни, че и в момента има над 350 социални услуги, като едва 15 на сто от тях се изпълняват от НПО-та. "Основните доставчици на услугите са общините, а законът се отнася до отговорностите на социалните работници, до повишаване на квалификацията им", настоя тя.

Според нея част от притесненията, че деца ще бъдат отнемани от родителите им, идвали от българи зад граница, които нямат правна защита, не са сключили брак с партньора си от друга страна от ЕС и изпитват трудности със социалните системи.

Все пак министерството не е водило разследване кой подстрекава страховете на хората, но ако се установи, че има такива организации, ще бъде сезирана прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase