Снимка: Bulgaria ON AIR

Салмонелите са микроби, които живеят в храносмилателния тракт на животните. Няма място за паника, защото това е нещо, с което ние живеем. Инфектиращата доза е много висока. За да се зарази човек със салмонела, трябва да изяде няколко милиона микроби. Салмонелите са чувствителни на термична обработка, загиват при 75 градуса. Това обясни доц. д-р Атанас Мангъров от Инфекциозна болница в София  по Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Все още не е ясно как близо 100-те тона пилешко месо от Полша, заразено със салмонела, е стигнало до българския пазар. От началото на годината досега, по системата за бързо оповестяване, страната ни е получила 16 предупреждения за заразено пилешко.

По думите на доц. д-р Мангъров най-голям риск има при децата, защото и по-малки количества са достатъчни те да бъдат заразени със салмонелоза. А замърсяването се получава, когато при процеса на колене на животните съдържимото в червата им, заразени със салмонели, попадне върху месото.

"Яйцата трябва да се варят 13-15 минути, защото почти всички, независимо дали от магазина или домашни, са заразени със салмонели. Не се заразяваме, когато ги ядем, просто защото инфектиращата доза е много висока. Трябва да изядете твърде много яйца, за да се заразите", уточни доц. д-р Атанас Мангъров.

Когато заболяването се появи клинично, то протича с различна по тежест диария, висока температура, стомашни болки и повръщане, стана ясно още от думите му пред екип на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase