Снимка: архив, БулФото

Държавна гаранция до 215 млн. лв. се предоставя по заемните споразумения за финансирането на интерконектора България-Гърция.

Още по темата
С решение от днес Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира гаранционно споразумение между България и Европейската инвестиционна банка във връзка със сключен на 10 октомври 2019 г. Договор за финансиране на междусистемната газова връзка.

Споразумението е между Европейската инвестиционна банка и Българския енергиен холдинг.

Ратифицирането му е предварително условие за усвояване на средствата от заема от ЕИБ в размер на 109.9 млн. евро. С влизането му в сила ще бъде осигурен необходимият финансов ресурс за изпълнението на проекта, който е стратегически за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона, съобщиха от правителствената пресслужба.

Изграждането на междусистемната връзка Гърция-България ще отвори допълнително трасе към Южния газов коридор между пазарите на Югоизточна Европа и Централна Източна Европа и по този начин ще осигури достъп до алтернативни трасета и източници за доставка на газ.

Осигурявайки достъп до алтернативни източници на природен газ, проектът за междусистемна газова връзка Гърция-България е ключов за гарантиране на енергийната сигурност както в България, така и в целия район на Югоизточна Европа.

Той ще съдейства и за увеличаване конкурентоспособността на националната и регионалните икономики.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase