Снимка: архив, БулФото

Синдикатите са в готовност за национална стачка заради идеята на правителството първият ден от болничния да не се плаща. Учители и полицаи също заплашиха да излязат на улицата.

Двете синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявиха категорично против предложението и настояха за спешна среща с премиера Бойко Борисов.

"За работниците не е важно кой ще плаща първите дни. Когато служителят има най-голяма потребност от средства - не стига, че ще бъде болен, а няма да има и доходи, за да посрещне тази своя необходимост", коментира д-р Валери Апостолов от КТ "Подкрепа" в "Денят ON AIR".

Предложено беше майки, които гледат болните си деца и работници, пострадали при трудова злополука, все пак да получават средства.

"Не сме съгласни на този компромис. Това е обида. Не може да сложиш под един знаменател 3 млн. български работещи, като кажеш, че са "крадци" заради малка група от хора, които злоупотребяват", заяви Апостолов пред Bulgaria ON AIR.

Според него в момента се въвежда обществено неприемлива несправедливост за да се реши друга такава, което показвало, че държавата не иска да се занимава с въпроса, като разработи пакет от мерки.

"Контрол не може да упражняват работниците, нито работодателите. Това е ангажимент на държавата. Скъсана е нишката, че няма интерес - този, който плаща - той не контролира. Този, който издава документи, не е заинтересован. Трябва да се смени механизмът", обясни Апостолов.

Той беше категоричен, че ако до края на месеца предложението не бъде отменено, синдикатите ще организират мащабен национален протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase