Снимка: pixabay

Ръженият, ръжено-пшениченият и пълнозърнестият хляба вече ще се правят по стандарт. Предстои следващата седмица трите стандарта да бъдат одобрени от Българската агенция по безопасност на храните, потвърдиха от агенцията за “Труд”.

Очаква се изпълнителният директор на БАБХ да ги одобри. Досега утвърден стандарт “България” има за белия, типовия и хляба “Добруджа”.

Новите стандарти ще влязат в сила от началото на следващата година. Очаква се оттогава родните хлебопроизводители да започнат производство на трите вида хляб по новите стандарти и те да се появят в магазина.

Хлябовете, които носят печата стандарт “България”, трябва да отговарят на точно определени изисквания.

Те не съдържат никакви консерванти и добавки. Техните рецептури са прости – съдържат брашно, квас или мая, щипка сол за стабилизатор на химичните процеси и вода.

Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите са собственици на марката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase