Архив: Булфото

Сега е точният момент за поставяне на противогрипна ваксина, смята проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му през тази година се е забавило становището на Световната здравна организация точно кои са щамовете на грипа.

Още по темата
"Това е много важно, защото от него зависи доколко ще е ефективна ваксината. Стана един месец по-късно и в момента в много страни от Европа стават много по-бурни дебати и скандали, защото в нашата страна за първи път Здравната каса и Министерството на здравеопазването дават средства за това 10% от хората, които са на възраст над 65 години, да бъдат ваксинирани, което е много добра стъпка, обясни той пред БНТ.

Кантарджиев изрази надежда за двойно увеличение на ваксинираните. Ваксини за аптеките дойдоха, най-късно до началото на следващата седмица се очаква и личните лекари да разполагат с тях, каза той. Тази година се очаква ваксината да е четиривалентна.

Щамовете тази година са "Канзас", "Тексас", "Колорадо" и "Пукет".

Той предупреди, че есенно време има скок на болестите, предавани от гризачи.

"Вече има случаи на хеморагична треска с бъбречен синдром, което е тежко заболяване. Има случаи в Пазарджишко, човек се заразява от храна, налазена от мишки", каза той.

В момента има и риноинфекции, особено при децата, разпространяват се, когато пипаме носа, лицето си с мръсни ръце, обясни професорът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase