Снимка: Bulgaria ON AIR

Имало ли е възможност боксьорът Борис Станчов да бъде спасен? Зев Гьони, треньор от Албанския боксов аматьорски отбор, твърди, че треньорът на младежа е допуснал грешка.

Още по темата

"Още след втория рунд устата на момчето беше пълна с кръв. Тогава още треньорът му трябваше да спре боя. Виждал съм подобен инцидент през 1999 г., когато по време на двубой в Гърция между двама македонци единият падна, без да му е нанесен удар", коментира Гьони пред Bulgaria ON AIR.

Проф. д-р Диана Димитрова, ръководител на катедра "Спортна медицина" в НСА, коментира, че в такъв случай - когато устата на състезателя е пълна с кръв, двубоят е трябвало да бъде прекратен.

Борис Станчов припадна по време на състезание в Шкодра, а по-късно издъхна в болница. Впоследствие стана ясно и това, че той се е представял за братовчед си и е използвал неговия лиценз, за да се състезава.

На място в Албания родителите на Борис установяват, че част от вещите му липсват, включително голяма сума пари и злато.

"Знам със сигурност, че имаше в него 5000 лева, знам, че имаше колие и ключове за кола", казва съотборникът на Станчов - Руслан Николов. На въпрос възможно ли е тези неща да са в полицията, той отговори, че ако беше така, вече щяха да са при родителите на Борис.

По-рано днес Боксовият съюз реши да отнеме лиценза на Венцислав Георгиев, треньор и мениджър на загиналия. Георгиев твърди, че не е знаел за разменените самоличности.

Спортният министър Красен Кралев пък съобщи, че по последна информация, която идва от Албания, в якето на Борис има открит пакет с виагра, от който липсват 3 хапчета.

Виаграта е в забранения списък на Световната антидопингова агенция, тъй като повишава издръжливостта.

80% от случаите на внезапна смърт при спортистите се дължат на недиагностициране, обяснява проф. Димитрова. В 18% причина за леталния изход са травмите. Останалите 2% са свързани най-вече с употребата на допинг, предимно наркотични средства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase