Снимка: Булфото, архив

Велико Търново ще е центърът на националните чествания, посветени на 111 години от обявяването на Независимостта.

Началото ще бъде поставено в 8:00 часа с Божествена света Литургия, оглавена от Негово високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, в историческата църква "Св. 40 мъченици".

Историческа възстановка в двора на църквата ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта.

С военен ритуал в 10:30 ч. едновременно на крепостите Царевец и Трапезица ще бъде издигнато националното знаме. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова.

Венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следва шествие до паметника "Майка България", а пред сградата на общината ще има спектакъл на военните духови оркестри и концерт на любителски формации.

В 14:00 ч. започва безплатният екскурзоводски тур "По стъпките на българската държавност". Обиколката включва църквите в квартал "Асенов". През целия ден входът за крепостта "Царевец" и храма "Св. Четиридесет мъченици" ще бъде свободен.

В 17:00 ч. на сцената пред общината започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова, а час по-късно по главната улица ще се извие традиционното голямо търновско хоро.

В 19:00 ч. на площад "Цар Асен" ротите на Националния военен университет "Васил Левски" ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове по време на тържествената заря - проверка.

В 20:15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Във връзка с програмата за отбелязване на Независимостта, затворени за движение ще бъдат няколко улици в града. От 8:30 ч. до 13:30 ч. ще бъде ограничен трафикът по улиците "Св. Климент Охридски", "Никола Пиколо", "Иван Вазов", "Стефан Стамболов", "Независимост", "Васил Левски", включително и площад "Цар Асен I".

След 13:00 ч.трафикът в старата част ще бъде пуснат, но главната улица "Васил Левски" ще остане затворена до 19:00 ч. След 18:00 ч. площадът пред крепостта "Царевец" отново ще бъде ограничен за движение заради вечерната част от празничната програма. Движението ще бъде пуснато след 21:30 ч.

С церемонии по издигане на националния флаг, благодарствени молебени и тържествени ритуали пред паметниците на героите, загинали по бойните полета, 22 септември се отбелязва също в Стара Загора, Хасково, Ямбол, Плевен, Казанлък, Асеновград, Белене, Свищов, Шумен, Сливен, Горна Оряховица, Благоевград, Враца, Чирпан, Елин Пелин, Сандански.

В Казанлък военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада ще изнесе тържествен концерт.

В Русе, в тържествените прояви, ще участват военнослужещи от формирования на Сухопътните войски и ВВС.

Във Варна, от 9:30 ч., започва ритуалът по тържествено издигане на националното знаме и молебен за България - на площад "Независимост", пред сградата на Окръжния съд. Участват представителен духов оркестър и почетен караул. От 18:30 ч. започва концерт на представителния духов оркестър на военноморските сили - на входа на Морската градина.

В Бургас, от 9:30 ч. започва ритуал по тържествено издигане на националното знаме - пред община Бургас, на площад "Атанас Сиреков", с участието на представителни части. Следва ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на 24-ия черноморски полк пред Военния клуб в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase