Снимка: Bulgaria ON AIR

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започва проверка на лекарства, съдържащи ранитидин, поради съмнение за възможно замърсяване с нитрозамини. Съмнението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории извън ЕС, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

"Към момента препаратът не е спрян от българския пазар. Предстои да бъде направена оценка на риска, тъй като в определени нива той не представлява опасност", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

По думите му проблемът идвал оттам, че производството е концентрирано в няколко китайски завода, които при производствени нередности засягали целия свят.

Проверяват лекарства за язва, съдържащи канцерогенни съединения

По данни на Министерството на здравеопазването у нас се предлагат 5 лекарствени продукта, съдържащи ранитидин - четири под форма на таблетки и един като инжекционен разтвор на две фирми.

Нитрозамините са изключително канцерогенни химични съединения. Ранитидинът има противоязвено действие и се използва при киселини в стомаха, като потиска стомашната киселинна секреция, в резултат на което премахва парещата болка и дискомфорта.

"Това че производството им е концентрирано в Китай, представлява опасност за европейската сигурност. Канцерогенната съставка нитрозамин от своя страна е изключително опасна над определени нива и затова ЕК въведе в началото на 2019 г. изисквания и промени за производствените процеси в някои китайски компании", каза още Костов.

Пациентите трябва също да имат предвид, че съществуват много други лекарствени продукти като ранитидин, които се използват за лечение на същите страдания, включително по-нови поколения лекарствени продукти.

От 2010 г. до настоящия момент в Изпълнителната агенция по лекарствата няма подадени съобщения за нежелани реакции, свързани с лекарствените продукти, съдържащи ранитидин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase