Архив: Булфото

От 24 септември, вторник, Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ започва тематични проверки в кухненските блокове на детските ясли, градини и кухни, както и на обектите за хранене в училищата.

Проверките са във връзка с началото на новата учебна година и ще са на територията на цялата страна. Целта е да се гарантира качеството и безопасността на храните, които консумират децата, съобщиха от БАБХ.

Инспекторите ще проверяват доставените и приготвените храни, плодовете, зеленчуците и напитките, с цел уточняване на придружаващите ги документи, на правилното етикетиране, на качеството и годността, на правилното съхранение, както и на спазването на сроковете на съхранение.

При установяване на несъответствие ще бъдат предприети действия, съгласно действащото законодателство. При необходимост и по преценка на проверяващите инспектори ще бъдат вземани проби за лабораторно изпитване, които ще бъдат изпращани в лаборатории.

Масовите проверки в кухните на училищата и детските градини ще продължат до 11 октомври, включително. След това обектите ще бъдат проверявани на принципа на официалния контрол, който БАБХ регулярно извършва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase