Около 70 000 хиляди души са инфектирани с Хепатит С, а 69 хиляди от тях не знаят. Заради тази статистика МБАЛ "Света София" стартира кампания за безплатно изследване на вируса, която ще продължи до 31 август. Тестовете се провеждат от 8:00 до 13:00 часа, като не е нужно да имате предварително записан час.

"Това са нашите скромни усилия да помогнем на пациентите. В България ние разполагаме с всички съвременни медикаменти. Пред българските гастроентеролози стои този проблем да направят така, че пациентите да имат достъп до това лечение", коментира началникът на отделението по гастроентерология в МБАЛ "Света София" д-р Светослав Саджаклиев в "Денят ON AIR".

Според него възможността хората да си направят такъв тест безплатно ще предизвика интерес, а и обществото все повече разбира, че хепатит С е сериозен проблем.

Пред Bulgaria ON AIR гастроентерологът доктор Гергана Танева обясни
, че тестът е напълно безплатен, бърз и безболезнен, а пациентите научават резултатите до края на деня.

"Заболяването протича много коварно. В началото пациентите нямат никакви оплаквания, обикновено идват при нас, когато са настъпили усложненията, а именно чернодробната цироза и рак на черния дроб", обясни д-р Танева.

Тя допълни, че заразяването с хепатит С става основно по кръвен път, може да се предаде от майката на плода, а рискова група са интервенозните наркомани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase