Източените данни от системата на НАП може да бъдат използвани за извършването на различни престъпления. Това стана ясно от думите на бившия зам.-министър и главен секретар на МВР проф. Николай Радулов, който гостува в "Денят ON AIR".

Още по темата
"Нашите лични данни не се съхраняват както го изисква законът. Системите са направени по най-евтиния начин, не им се правят стрес тестове", посочи той.

"Този скандал с теча на данни накара властта да обърне внимание на това колко са защитени данните ни, а опасността е много по-голяма отколкото си представяме", каза още Радулов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му почти навсякъде, в разрез със закона, се иска копие на личните ни карти. Той определи като скандален факта, че изтеклите от НАП данни са били групирани и разделени по някакви определени принципи.

Проф. Радулов подчерта изключително голямата нужда от създаване на самостоятелна структура за киберпрестъпления, за което годишно ще са нужни 10-15 млн. лв.  

"Проблемът е, че има специални служби, които трябва да отговарят за киберсигурността, но те се състоят само от няколко души и те получават заплати 7-8 пъти по-ниски от IT специалистите. Адекватното възнаграждение трябва да 6-7 хил. лв.", коментира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase