Кадър: Bulgaria ON AIR

Европейските институции като наднационални институции не могат да съществуват без баланс на интереси. Спецификата на европейския проект е такъв – той е кентавърски проект. Това каза в предаването "Видимо и невидимо" Здравко Попов, председател на УС на Института за публична политика.

"От една страна имаме наднационални институции, които са присвоили малко национален суверенитет от държавите членки. От друга страна имаме национални държави, които продължават да утвърждават някакъв суверенитет и национален интерес. Т.е. това е много сложно нещо, което за да може да съществува, да се променя и да се развива, винаги трябва да почива на някаква своеобразна платформа на баланс на интереси. Така че, няма как, винаги това е било въпрос на преговори и на балансиране на интереси", обясни международният анализатор.

По повод тезата, че процедурата на водещите кандидати за постове в ЕС практически беше завоалирана, Здравко Попов заяви: "Първо – винаги има баланс на интереси на по-големите играчи. Това е реалната ситуация. След това има съобразяване с по-малките играчи в ЕС. Второ – идеята за шпитценкандидатен не проработи".

Здравко Попов продължи, че "ние не гласувахме за тези кандидати, тъй като все още няма процедура да гласуват гражданите с транснационални листи, но тези кандидати бяха излъчени от европейските семейства или от ядрото на ЕС и те водиха пред нас някакви дебати". Международният анализатор обобщи, че всъщност нито един от участниците в тези спорове днес не е в петорката на европейските институции.

„Това означава, допълни Здравко Попов ,че има някакъв дефицит на демократичност, на комуникация, дори на идеята за баланс на интереси. Което позволява от време на време леко да се изменят първоначалните сценарии и първоначалните нагласи, включително и резултатите от изборите.“

Цялото интервю може да гледате в предаването „Видимо и невидимо“, неделя, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase