Снимка: Reuters

По време на посещението на папа Йоан Павел II през 2002 г. ген. Димитър Владимиров оглавява Националната служба за охрана. Той разказа от първо лице за срещата си с римокатолическия духовник.

"Два месеца преди визитата на папа Йоан Павел II дойдоха двама представители на швейцарската гвардия при нас и казаха, че разчитат изключително на службата за охрана. Сега има по-голямо присъствие на чужда делегация отколкото тогава", сподели генералът.

Още по темата

Той посочи още, че през 2002 година за охрана на папата е бил избран най-добрият бодигард, който впоследствие е станал генерал на службата за охрана.

По думите на Владимиров всичко е било проигравано до най-малки подробности, за да не се допусне някакъв гаф.

Той е на мнение, че и двамата папи са едни от най-застрашените хора на Земята и мерките за сигурност са от изключителна важност.

Посещението на папа Йоан Павел II през очите на фотографите

"При папа Йоан Павел II имаше една подробност - трябваше да се изчисти българската следа в атентата на "Св. Петър" в Рим срещу папата, за която той заяви, че никога не е вярвал в българската следа. Той беше в тежко здравословно състояние", определи разликите между двете папски посещения гостът на Bulgaria ON AIR.

За първи път ген. Димитър Владимиров показа подаръка си от папа Йоан Павел II в студиото на "България сутрин" - произведение на изкуството с лика на папата от известен полски скулптор, заедно с благодарствено писмо към Националната служба за охрана. Подарък кръст получава и шофьорът на папамобила.

Като друга разлика Владимиров посочи стъпването на папата на българска земя, като при Йоан Павел II е станало чрез платформа, чрез която се е скривала видимостта от високите сгради. Докато папа Франциск кацна със стълба от другата страна на самолета.

Генералът разказа също за начина, по който главата на римокатолическата църква през 2002 г. е бил посрещнат - с кошница с българска земя, която той е целунал и благословил.

Подобно е посрещането и на настоящия папа, за когото стана ясно, че неслучайно е избрал България за визитата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase