Снимка: БТА

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заедно с началника на отбраната ген. Андрей Боцев, участваха в традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти зад граница.

Това се прави в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май. Във видеовръзката се включиха националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Афганистан, Ирак, Босна и Херцеговина, Косово и Мали.

Самолети и вертолети на ВВС ще летят над София

Министърът и генералът поздравиха по повод на предстоящия празник българските военнослужещи, които изпълняват задачи в операции и мисии на НАТО и ЕС, като им пожелаха да се върнат живи и здрави в България.

Обстановката в Афганистан се запазва сложна, а напрежението остава високо в цялата страна, има атаки. Обстановката на летище Кандахар остава напрегната, както и в Кабул, докладва националният командир на контингента ни полковник Митко Димитров. Министър Каракачанов благодари от името на политическото ръководство на МО за добре изпълнената мисия на контингента, която приключва и той скоро ще бъде сменен. Ген. Андрей Боцев също поздрави личния състав на 37-ия български контингент в Афганистан.

Обстановката в зоната на операцията остава относително спокойна и стабилна, докладва командирът на контингента ни в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина "Алтеа" полк. Милен Христов.

Националният командир в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово подполковник Тодор Колев съобщи, че обстановката по сигурността в Косово е относително спокойна, с тенденция за периодично ескалиране, а министър Каракачанов посочи, че мисията ни там се оценява високо и попита дали случващото се в Албания в момента влияе по някакъв начин на сигурността и ситуцаията в Косово.

Командирът на контингента ни в мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали лейтенант Адриана Камбурова посочи, че обстановката в северната и централната част на района на мисията е по-нестабилна, а за района на столицата Бамако степента на заплаха за момента е средна.

Националният командир в небойната мисия на НАТО в Ирак /NMI/ подполковник Йонко Сидеров докладва, че обстановката там остава напрегната. Към момента в района на базата и около нея няма данни за повишено напрежение.

От началото на годината започна българското участие в мисията с двама военнослужещи, които изпълняват задачи по обучение и съветване в колежа по отбрана и обобщаване на поуките от практиката.

Министър Каракачанов посочи, че мисията е най-малката като личен състав, но за сметка на това в може би най-сложния регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase