Снимка: Булфото

Поредният случай на ромска агресия, този път в Куклен, показва спешната нужда от концепцията на вицепремиера Красимир Каракачанов, смятат от ВМРО в декларация до медиите.

По този повод утре, 30 април, в централата на ВМРО предстои среща с най-големия синдикат на служителите в МВР, на която ще бъде обсъден и този проблем.

Още по темата
Позиция на войводите идва след снощното меле в Куклен, когато десетки полицаи и жандармеристи блокираха ромската махала в града, след като група мъже атакуваха с камъни полицейски автомобил и счупиха прозореца му. Поводът – патрулът бил изпратен по сигнал на адрес заради побой между ромски фамилии. Скандалът възникнал заради прекалено шумно празнуване.

Напрежение в Куклен: Мъже нападнаха патрулка

"Напълно подкрепяме действията на полицаите от изминалата нощ, които завършиха с арест на седем човека. Публично настояваме тези хора да не бъдат минати по бързото производство заради дребно хулиганство, а да получат максималните присъди заради недопустимите си действия, които са поставили в риск живота и здравето на български граждани и са унищожили служебен автомобил на МВР, с което реално са проявили агресия към държавата в лицето на служителите на реда", настояват от ВМРО.

"Отдавна говорим и за този проблем, които все по-често става не изключение, а правило. Циганите си позволяват да бъдат агресивни и арогантни към хората, които следят за спазването на обществения ред и сигурност. Припомняме само няколко случая – пребитият на Йордановден военнослужещ от Войводиново; бунтът в Столипиново от преди два месеца, който беше вдигнат отново срещу полицията, забитите нож и мачете в полицейската кола при опит да бъде прекратена кражба на дърва във велинградско от миналата зима; побоят над кмет в ломско и т.н. и т.н.", пише в позицията на войводите.

Според тях ромската агресия започва да придобива епидемични размери и това трябва да бъде прекратено. "Ние, Патриотите от ВМРО, сме категорични, че е дошъл моментът, в който предложената от вицепремиера, министър на отбраната и лидер на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов Концепция за справяне с маргинализираните маси, придобила публичност като Концепция срещу циганизацията, трябва задължително и в спешен порядък да бъде приета от МС", посочват от ВМРО.

След камъни по патрулка - петима задържани за шумно празнуване

От там отчитат, че ще настояват и за връщане на предложението да отпадне т.нар. "съкратено следствие", което позволява намаляване на наказанията с 1/3.

"Продължаваме да настояваме  и за увеличаване на пределите на неизбежната обрана, както и за повишаване на наказанията за маловажните кражби. Всичко това са законопроекти, които ние сме внесли в деловодството на НС", посочват от ВМРО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase