Снимка: Правителствена инфармационна служба

Преди заседанието на Европейския съвет, премиерът Бойко Борисов се срещтна с председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс в Брюксел. Двамата са обсъдили влизането на България в Шенген и битката с престъпността.

"Благодарих му за добрия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка“, каза министър-председателят пред журналисти преди началото на Съвета.

Още по темата

Той обясни, че е запознал Тимернас с добрите резултати на страната ни в борбата с контрабандата. Той припомни случаите със залавянето на  контрабандни цигари, оръжия, както и арестите за тях.

Двамата били на едно мнение, че най-оптималното решение за България е, тя да влезев Шенген по въздух. Според премиера, голяма част от държавите в Шенгенското пространство са възстановили контрола по сухопътните си граници заради мигрантската гриза, а отварянето на границата по море няма да донесе нищо на страната ни, тъй като Черно море няма излаз до други държави от ЕС, освен Румъния. "Шенген по земя вече няма, навсякъде вече има граници”, категоричен бе премиерът.

Борисов посочи още, че нашите летища са доказано шенгенски.

Той бе изумен, че темата Великобритания продължава да е на дневен ред, след като лидерите на страните членки от ЕС преди дни одобриха споразумението за излизането на Обединеното кралство от Съюза.

"Концентрирахме вниманието на цяла Европа, дойдохме, взехме решение, подписахме, съгласихме се, тази тема трябва да приключи“, заяви Бойко Борисов. Но бе абсолютно сигурен в намеренията си да продължи работа с английските власти:

"Ще пледирам само за уникалност в отношенията с английските служби, защото за мен те са от най-добрите в света и са ни нужни в битката с контрабандата и тероризма.“

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase