Снимка: Pixabay

Случаите на агресия в училище не спират, а изглежда Министерството на образованието и науката не може да намери решение да се справи с проблема. Само преди седмица 11-годишно момче нападна учителя си по физическо възпитание и спорт, а след това набеди преподавателя в побой. В края на октомври пък 16-годишен заби химикалка в скута на свой съученик. И това са случаите само в рамките на по-малко от месец.

Проучване на УНИЦЕФ сочи, че повече от половината ученици на възраст между 13 и 15 години са били жертва на насилие в България, а в страната ни са регистрирани 8000 случая на агресия в родните учебни заведения.

Защо са агресивни подрастващите и каква е ролята на институциите в случая? Има ли решение на наболелия проблем – коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на психолога Юлия Крайчева и педагога Полина Коцева.

"Тези цифри с нищо не ни помагат да решим проблема. Трябва да помислим, че днешните деца, които днес разполагат с кукли, колички... ще имат право на шьофьорска книжка, право да притежават оръжие и, ако не предприемем мерки, днешните деца ще станат следващите насилници утре", заяви в студиото Полина Коцева.

Според нея има категорично механизъм, който да стопира това и единствената причина да не работят е нежеланието да се работи по тях. По думите на педагога има достатъчно програми за борба с насилието и повечето педагози, които прекарват голяма част от времето си с децата, се стремят да работят по тези проблеми.

Какво прави децата агресивни?

"Правило е, че ако детето расте в проблемна семейна среда - наблюдава се физическо и психическо насилие и това е норма, то е нормално това да се превърне в норма на поведение и за детето на по-късен етап", коментира психологът Юлия Крайчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase