Снимка: Булфото

Всяка трета жена в България е жертва на насилие, всекидневно в Европа 10 жени умират от посегателство в дома си, тази стряскаща статистика изнесе вицепрезидентът Илияна Йотова в Бургас по време на конференцията "Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие".

Според данни на Евростат 62 милиона души или 55% от жените в Европейския съюз са били жертва на насилие. На конференцията в морския град присъстваха посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и кметът Димитър Николов, както и представители на различни институции от Великобритания и Румъния.

Вицепрезидентът Илияна Йотова накара присъстващите да си спомнят за случаите с Елена, Виола, Виктория, за жената от Троян, която беше публично разстреляна.

Според Йотова домашното насилие не е част от народопсихологията на българина, но се наблюдава феномен, който е присъщ на насилниците. Те смятат, че са наказани несправедливо, а това, което се случвало в дома им било семейна работа. Според насилниците жената принадлежи на мъжа като лична собственост, съобщава "24 часа".

Йотова засегна и проблема с мълчанието на жертвите. Те отказват да съдействат на полицията от срам и страх, породен от загубата и отказа на права, което се пораждало от липсата на публични дискусии.

Трафикът на хора също се обсъди по време на конференцията в Бургас. По последни данни 71% от жертвите на трафик са жени и деца, а над 90% от тези жени са и жертва на сексуално насилие. Цифрите нареждали България в първата петица по трафик на хора, сподели Илияна Йотова. Според нея работата по проблема трябва да се развива основно в две направления - наказанията да станат по-сериозни, а защитата на жертвите да бъде усилена. 

По време на конференцията стана ясно, че в Бургас се намира единственият Център за работа с жертви на сексуално насилие "Вселена". За 2 години 60 жени са потърсили помощ от работещите в него. Опит за по-добрата работа на Центъра България черпи от Великобритания, където преди 40 години отваря врати първият подобен център в света.

В днешно време Островът има подобен вид центрове във всяко едно полицейско управление, разказа полицейският експерт по превенция на насилието Пол Дженингс. Посланикът на Обединеното кралство в България Ема Хопкинс заяви, че жертвите на сексуално насилие имат нужда от специални мерки, тъй като те се справят най-добре, когато получат специализирана помощ и съдействие.

Основната цел на конференцията е да бъде изработена регионална стратегия за превенция на сексуалното насилие и да бъдат обменени добри практики между България, Румъния и Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase